Intr-unul din memorabilele Sale discursuri, Domnul Isus compara Imparatia cerurilor cu o comoara ascunsa, pentru care gasitorul face toate sacrificiile necesare ca sa cumpere ogorul pe care se afla si sa devina posesorul ei legitim (Matei 13:44). Tot Domnul il asemuia pe invatatorul articulat cu un gospodar care isi cunoaste bine gospodaria si scoate din ea cand lucruri vechi cand lucruri noi (Matei 13:52). Demersul exegetic propus in aceasta lucrare presupune un exercitiu responsabil de aprofundare si de detasare a invelisurilor succesive ale textului sacru pentru a ajunge la sensul intentionat de autorul inspirat de Duhul Sfant. De aceea titlul Nestemate biblice corespunde bine aprofundarii temeinice necesare extragerii de invataturi valoroase ancorate in revelatia lui Dumnezeu. Utilizand un vocabular lipsit de jargon religios, reflectiile moral-educative ale autorului mustesc de invataturi subtile, extrase cu finete din Scriptura, adevaruri profunde, prezentate in doze mici, dar esentiale. Aceste invataturi iti vor capta atentia, caci nestematele atrag intotdeauna. O lectura care se potriveste perfect ritmului alert al omului contemporan.
Prezentul volum reuneste textele unor emisiuni concepute pentru un interval de 5-10 minute, difuzate saptamanal pe parcursul unui an de catre studioul Radio „Vocea Evangheliei” din Sibiu. In paralel, acestea au fost prelucrate sub forma de podcasturi si publicate pe pagina de Youtube a Bisericii Crestine dupa Evanghelie „Betel” din Sibiu. Acum, materialul este accesibil si in format tiparit, pentru cititorii carora le este inca drag sa tina o carte in maini. Cele mai importante principii hermeneutice presupuse in acest demers exegetic sunt interpretarea textului in contextul sau literar si cultural, de unde cautam sa extragem sensul literar intentionat de autor pentru prima generatie de ascultatori si identificarea relevantei contemporane a mesajului, trecand prin filtrul gandirii apostolice a Noului Testament, impregnate de ucenicia la picioarele lui Cristos. Atat Vechiul, cat si Noul Testament ofera o multime de oportunitati pentru a zabovi pe marginea unor evenimente care au marcat viata poporului lui Dumnezeu din vechime, de la care avem si noi de invatat. Cele 52 de teme dezbatute aici sunt variate, dar au un numitor comun: ridica probleme de interpretare. Credinciosii care doresc sa-si cunoasca mostenirea biblica – de o importanta capitala pentru cresterea lor spirituala – s-au confruntat, fara indoiala, cu unele dintre aceste subiecte si s-au silit sa le desluseasca. In cazul in care nu au ajuns la concluzii definitive, aceasta carte le ofera ocazia sa revina asupra textelor cu o perspectiva noua.
Silviu Tatu este profesor universitar la Institutul Teologic Penticostal din Bucuresti. A obtinut abilitarea la Scoala doctorala „Ecumene” din cadrul Universitatii Babes‑Bolyai din Cluj-Napoca in 2018. Printre publicatiile sale mai recente se numara: 29 Parabole din Biblie, Introducere in studiul Vechiului Testament: cartile profetice si poetice. In calitate de specialist in limba ebraica si Vechiul Testament, a participat in colectivul interconfesional de traducere a Bibliei ebraice in limba romana cu care a publicat patru volume: Geneza (Humanitas, 2017), Exodul‑Leviticul (Humanitas, 2019), Numerii‑Deuteronomul (Humanitas, 2021), Iosua-Judecatorii (Humanitas, 2022). Slujeste ca prezbiter in Biserica Crestina dupa Evanghelie „Betel” din Sibiu. Este casatorit cu Cornelia si familia lor a fost binecuvantata cu trei fiice si cinci nepoti.