• Disciplinele spirituale

Disciplinele spirituale

  • 25.00 lei


  

Descriere produs

Richard Foster se numără printre cei care au găsit această reuşită îmbinare. Având o viziune adânc înrădăcinată în opera clasicilor devoţionali, autorul ne oferă un studiu atent care poate avea, în sine, o valoare durabilă în timp. Cu toate că volumul de faţă datorează mult clasicilor, nu se vrea a fi o carte despre ei, ci reprezintă o lucrare pe deplin originală. Ceea ce surprinde dintru început este caracterul comprehensiv ce reiese dintr-un mod actual de tratare a problemelor. Multe cărţi contemporane tratează aspecte specifice ale vieţii interioare, însă cea de faţă se evidenţiază prin abordarea unei varietăţi impresionante de teme esenţiale, într-o notă plină de îndrăzneală şi prospeţime. Autorul examinează un spectru larg de experienţe umane, de la mărturisire până la simplitatea bucuriei, dând naştere unei cărţi care e produsul unor lecturi vaste şi a unei gândiri profunde şi care nu poate fi citită decât pe îndelete. Sursele de inspiraţie variază, cea de bază fiind Sfânta Scriptură, urmată de clasicii devoţionali unanim recunoscuţi, însă autorul nu se limitează doar la aceste izvoare. Cititorul atent va recunoaşte de îndată că textul datorează la fel de mult şi gânditorilor laici; iar dacă luăm în considerare faptul că autorul însuşi este un quaker, contribuţia proeminentă a autorilor clasici quakeri nu trebuie să ne surprindă. Putem include aici operele lui George Fox, John Woolman, Hannah Whitall Smith, Thomas Kelly şi mulţi alţii.

Scopul nu este sectar, ci, din contră, unul profund ecumenic, de vreme ce studiile pătrunzătoare nu trebuie niciodată limitate la gruparea în care au prins viaţă. Drept urmare, ne aflăm în faţa unui mesaj ce poate fi universal împărtăşit. Problema simplităţii este, în mod special, tratată cu o deosebită profunzime, în parte tocmai pentru că nu e văzută ca simplă. Cu adevărat cele zece principii de exprimare exterixoară a simplităţii, pe care le găsim în capitolul 6, alcătuiesc o motivaţie suficientă pentru apariţia unei noi cărţi referitoare la viaţa spirituală. Deşi îşi au rădăcinile într-o înţelepciune străveche, cele zece principii enunţate sunt adaptate într-un mod remarcabil lumii contemporane. Autorul înţelege că accentuarea exagerată a simplităţii poate deveni ea însăşi o capcană. Din această cauză el ocoleşte hotărât îndemnul la o atitudine de sărăcie afişată, deşi afirmă răspicat: „Nu vă luaţi după mode, cumpăraţi-vă doar lucrurile de care aveţi nevoie.“ Dacă această propunere radicală ar fi adoptată de cât mai mulţi, ea ar elibera nenumăraţi oameni care cad victime reclamelor publicitare, în special a celor televizate. Ar izbucni o adevărată revoluţie culturală dacă un număr considerabil de oameni s-ar supune poruncii: „Renunţaţi la a fi strângători!“. Cele mai mari probleme ale zilelor noastre nu sunt cele tehnologice deoarece pe acestea încă le putem controla. Nu sunt nici măcar cele de natură politică sau economică, deoarece astfel de dificultă ţi, oricât de evidente ar fi, decurg, în mare parte, din complicaţii mai mari. Cele mai dificile probleme sunt, însă, cele de natură morală şi spirituală, şi, dacă nu vom face progrese în aceste domenii, însă şi supravieţuirea noastră ar putea fi periclitată. În acest mod s-au prăbuşit multe dintre culturile avansate ale trecutului. Tocmai de aceea, salut cu căldură apariţia unei lucrări cu adevărat mature despre cultivarea unei vieţi spirituale armonioase.

 
Richard J. Foster este un teolog şi autor contemporan, din tradiţia quaqerilor. A absolvit Universitatea George Fox din Oregon şi şi-a luat doctoratul în teologie pastorală la Seminarul Teologic Fuller, din State Unite. A predat la universitatea Friends şi a fost pastor la bisericile evanghelice Friends. Este autorul mai multor cărţi, traduse în numeroase limbi, adresate publicului larg, cea mai cunoscută carte a sa rămânând Disciplinele spirituale care s-a vândut în peste un milion de exemplare şi a fost declarată de revista Christianity Today drept una dintre cele mai influente zece cărţi ale secolului XX.

Ce spun clientii despre Disciplinele spirituale

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun

Produse asemănătoare