15 curiozități despre cărți și citit

1. Teama de a rămâne fără cărți poartă un nume: abibiofobie

Abibliofobie este teama de a rămâne fără cărți sau material pentru lectură. Noi ne îndoim că acest lucru mai e posibil în ziua de azi, când atât de multe cărți sunt disponibile la numai un click distanță pe libraria Isaharus: https://www.isaharus.ro/carti

2. Cea mai mică carte din lume e minusculă

Teeny Ted from Turnip Town este cea mai mică carte din lume, certificată de Cartea Recordurilor. Are 100 de micrometri pe 70 de micrometri. 1 micrometru are 0.001 millimetri.

3. Patru cărți sunt legate în piele de om

Una dintre cele mai interesante curiozități despre cărți se referă la bibliopegie antropodermică. Termenul se referă la legarea cărților în piele umană. La Harvard există patru cărți legate în piele de om. Mai există și cărți legate în piele de animale, dar acest lucru nu este la fel de ciudat.

Click aici pe https://www.isaharus.ro/editura-crestina-isaharus pentru a cumpăra cărţi la cel mai mic preţ.

4. Fostul președinte american Theodore Roosevelt citea o carte pe zi

Unora li se pare greu să citească și o carte pe lună, iar unele persoane citesc o carte pe săptămână. Totuși, fostul președinte american Theodore Roosevelt reușea să citească o carte pe zi. Adevărul e că, dacă citești în fiecare zi, ai șanse să reduci stresul considerabil.

5. Cea mai lungă frază dintr-o carte îi aparține lui… Victor Hugo.

Mai mulți oameni sunt de părere că fraza cea mai lungă, de 823 de cuvinte, apare în cartea Mizerabilii. Sigur, lungimea frazei depinde de traducere. Dacă ești curios, poți citi o carte: https://www.isaharus.ro/carti-editura-isaharus

6. Unul din cinci adulți din lume nu poate citi sau scrie

E trist, dar, deși nouă ni se pare că educația este disponibilă oricui, e bine să realizăm că sunt și oameni care nu au parte de acest privilegiu. Unul din cinci adulți din lume nu poate citi sau scrie.

7. Câte cărți se pot face dintr-un copac

Unii dintre noi citesc pe eBook Reader, dar mulți au rămas și vor rămâne meru fideli cărților imprimate pe hârtie. Ca o curiozitate, dintr-un copac se pot face până la 50 de cărți.

8. Cea mai scumpă carte din lume

Codex Leicester este o colecție de 18 documente duble, adică 36 de file scrise față-verso realizată de către Leonardo da Vinci între anii 1506 și 1510. Cartea a fost cumpărată în 1994 de Bill Gates cu 30,8 milioane de dolari.

9. Cea mai interzisă carte din America

Paradoxal, cea mai interzisă carte din America este seria Harry Potter. În general, interdicția a apărut în școlile catolice, pe motiv că ar conține vrăji „adevărate”. De asemenea, cei care nu vor aceste cărți în preajam lor susțin că Harry Potter prezintă magia într-o lumină pozitivă.

10. Cititul scade riscul de Alzheimer

Există un studiu care arată că, dacă citești constant, riscul de a face Alzheimer scade de două ori și jumătate.

11. Prima carte scrisă la mașină

Au apărut informații conform cărora prima carte bătută la mașină este Aventurile lui Tom Sawyer, a lui Mark Twain. Autorul a scris cartea în 1875 și a publicat-o în anul următor. Se spune, totuși, că Mark Twain nu era un mare fan al mașinii de scris atunci când a folosit-o prima dată.

12. Există un cuvânt pentru cei cărora le place mirosul de cărți

De câte ori n-ai auzit iubitori de cărți tipărite spunând că se bucură atunci când miros filele? În caz că nu știai, chiar există un cuvânt pentru asta. Se cheamă bibliosomie.

13. Prima dovadă scrisă a termenului „carte”

Prima dovadă scrisă a termenului „carte” despre care se știe astăzi este a lui Alfred cel Mare, care a fost un rege anglo-saxon al regatului Wessex din 871 până în 899.

14. J.R.R Tolkien a scris trilogia Stăpânul Inelelor cu numai două degete

J.R.R Tolkien, autorul seriei Stăpânul Inelelor, spune că a fost epuizant să scrie trilogia. Cartea are peste 1.200 de pagini, iar Tolkien a spus că a învățat să tasteze folosind numai două degete.

15. Recordul la ținut cărți pe cap în echilibru

În 2012, în Sydney (Australia), s-a înregistrat recordul mondial al celui mai mare grup care a ținut cărți, în echilibru, pe cap. Exact 998 de persoane au stat cu cărți pe cap. Evenimentul a fost organizat de Danielle Di-Masi.


Spune-ți opinia

Nota: Codul HTML este citit ca și text!