Viaţa împreună. Psalmii – cartea de rugăciune a Bibliei

  • 42.00 lei


  

Descriere produs

Conceptia lui Dietrich Bonhoeffer (autorul Costului uceniciei) despre partasia crestina, nascuta din experienta proprie la seminarul Finkenwalde, un seminar subteran al Bisericii Marturisitoare din perioada nazista; reflectiile lui Dietrich Bonhoeffer despre cartea Psalmilor, vazuti ca o carte de rugaciuni daruita Bisericii.

Viata impreuna s-a nascut intr-un context tulbure – cea mai mare parte a pastorilor Bisericii Marturisitoare au depus juramantul fata de Hitler, gandit de catre conducerea oficiala a Bisericii ca dar de ziua de nastere a Führerului; in propria familie erau tensiuni, sora lui fuge cu familia in Elvetia, cumnatul sau este implicat in organizarea unui puci impotriva regimului; tara era secatuita de razboi, iar populatia, terorizata de Gestapo si SS. In 1935-1937, Bonhoeffer predase si traise la seminarul Finkenwalde, un seminar subteran al Bisericii Marturisitoare in care pastorii pregatiti pentru slujirea viitoare experimentau practic „viata impreuna“. Dupa ce multa vreme refuzase sa scrie despre experienta vietii impreuna acolo, Bonhoeffer scrie aceasta carte, in mod paradoxal, tocmai ca urmare a inchiderii seminarului de catre Gestapo. Nascuta dintr-un efort concentrat si scrisa in numai patru saptamani, cartea este o comoara prin profunzimea gandurilor pe care le contine si aminteste de indemnurile practice din epistolele Apostolului Pavel. Imbinand analiza biblica, spiritul practic, intelegerea dimensiunii socio-psihologice si trasaturile pietiste, Bonhoeffer evita totusi orice entuziasm facil si revine mereu la centralitatea credintei, a Cuvantului, pentru ca in jurul acestuia ne adunam si acesta ne aduna laolalta, precum si la devotamentul pe care Hristos il asteapta de la noi, care, in comunitate, se traduce in slujirea practica a fratilor.

Editia de fata include si mica lucrare a lui Bonhoeffer despre Psalmi, in care vede o carte de rugaciuni a Bisericii. Ea se leaga in mod natural de Viata impreuna, in care autorul face frecvente trimiteri la importanta psalmilor pentru inchinarea comunitatii si a individului.Totodata, volumul contine o prefata si o postfata scrise de doi editori germani, Gerhard Ludwig Müller si Albrecht Schönherr, care, explicand mai detaliat contextul istoric al celor doua lucrari si primirea de care s-au bucurat (inclusiv unele excese la care au dat nastere), ajuta mult la o mai buna intelegere a mesajului intentionat de Bonhoeffer. Editia germana folosita se bazeaza pe ultimele versiuni autorizate de Bonhoeffer si contine, de asemenea, note explicative si referinte pentru citate, fara a interfera cu fluenta textului. Cititorul va descoperi, probabil, ca lectura cartii de fata, pe cat de captivanta si placuta, va fi, in fapt, una dintre cele mai provocatoare pentru propria traire crestina.

Ce spun clientii despre Viaţa împreună. Psalmii – cartea de rugăciune a Bibliei

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun

Produse asemănătoare