• Costul uceniciei

Costul uceniciei

  • 37.00 lei


  

Descriere produs

„Costul uceniciei, penultima carte antuma a lui Dietrich Bonhoeffer, constituie o analiza lucida a harului ieftin, caracterizat de autor drept "dusmanul de moarte al bisericii noastre". Desi profund ancorata in realitatile sumbre ale Germaniei interbelice, analiza necrutatoare a autorului si-a depasit cu mult epoca, intrand, astfel, in repertoriul spiritualitatii crestine fara varsta. Harului ieftin (principala maladie spirituala care il preocupa), Bonhoeffer ii opune fara ezitare harul costisitor -- "chemarea lui Hristos, pentru care ucenicii parasesc mrejele si Il urmeaza". Cu referire la aceasta chemare, Bonhoeffer scria, in mod profetic: "Cine paseste pe drumul uceniciei se supune mortii lui Isus, isi da viata lui mortii. [...] Fiecare chemare a lui Hristos duce la moarte." Desigur, autorul avea in vedere "omorarea omului nostru vechi", care are loc prin chemarea facuta de Isus, dar, pentru el, afirmatia s-a dovedit adevarata nu doar la nivel launtric, ci si la nivelul intregii sale existente: Bonhoeffer a pasit el insusi in partasia martiriului, fiindca a refuzat radical compromisul cu regimul national-socialist aflat la putere in Germania.

"Costul uceniciei", scrisa in mare parte sub forma unui comentariu la Predica de pe Munte, respira o mare prospetime spirituala, datorita faptului ca, in viata autorului, harul si ucenicia s-au ingemanat indisolubil. Bonhoeffer scrie cu fervoare, polemizand, nu de putine ori, cu establishment-ul teologic al vremii sale. Retorica sa nu este insa un exercitiu al teologului "de fotoliu", ci expresia pasiunii ucenicului care a primit harul costisitor. Un comentariu deosebit de apreciat al Predicii de pe Munte, avand ca tema centrala diferenta dintre harul ieftin si harul costisitor -- "chemarea lui Hristos, pentru care ucenicii parasesc mrejele si Il urmeaza".

Dietrich Bonhoeffer (1906--1945), pastor si teolog luteran educat la Tubingen, Berlin si New York, a lasat o bogata mostenire teologica, publicata mai ales postum. S-a dovedit inflexibil in relatia cu partidul nazist, care a incercat sa "alinieze" Biserica Evanghelica la propriile scopuri politice. Aparator neobosit al cauzei Bisericii Marturisitoare, n-a ezitat sa pregateasca pastori in clandestinitate, la Finkenwalde (astazi, Szczecin-Zdroje, Polonia) sau in diverse localitati din Pomerania. Pentru implicarea in rezistenta antinazista, a fost intemnitat si condamnat la moarte prin spanzurare. Executia a avut loc la Flossenburg, la 9 aprilie 1945, cu o luna inainte de capitularea Germaniei. În această carte, Bonhoeffer comentează pericopele din sinoptici despre chemarea la ucenicie şi vede în Predica de pe munte un îndrumar spre o ucenicie consecventă. Autorul încearcă să descopere acelaşi lucru şi în textele pauline. Cartea prezintă fără ocolişuri cât de mare este preţul pe care trebuie să-l plătească un creştin în ucenicie. „Harul costisitor" care pe om „îl costă viaţa" este mesajul Evangheliei... Ascultarea de Hristos, ucenicia, este ceea ce face dintr-un om un credincios. Această ucenicie nu înseamnă urmarea unui program etic sau a anumitor norme morale. Ucenicia este legătura concretă cu Hristos, viaţa trăită în ascultare concretă.” (Christiane Tietz)Ce spun clientii despre Costul uceniciei

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun

Produse asemănătoare